🎁 Ingyenes ajakbalzsam 24 225 Ft feletti rendelés esetén 🔥

Vajco tojáspácoló vajo 100 g

Kód: 68060SCZ
480 Ft 378 Ft ÁFA nélkül
Raktáron

Részletes információ

Termék részletes leírása

Egy kipróbált és bevált recept nagymamáinktól a tojás savanyításához.

Használat

A zacskó tartalmát keverjük el kb. 6-10 liter hideg vízben, és öntsük az oldatot az üveg- vagy kőagyagedénybe helyezett tojásokra úgy, hogy az legalább 5 cm-rel a felszín alatt legyen. Fedjük le az edényt celofánnal, és tároljuk sötét, hűvös helyen. A hőmérséklet nem csökkenhet 1°C alá. Ennek a mennyiségnek körülbelül 100 tojáshoz elegendőnek kell lennie. A tojásokat 12 hónapon belül használjuk fel. Az oldat általában üledéket képez. A használt oldat hígított állapotban a természetbe önthető anélkül, hogy károsodást okozna (csökkenti a talaj savasságát).

Összetétel

kalcium-hidroxid E526.

Értesítés

Üzenet a felhasználótól:
Szeptemberben és októberben savanyítom a tojásokat, amikor felesleg van belőle, és ezt OVA-ban csinálom. Karácsonykor sütök belőle süteményeket, ha a tyúkok akkor abbahagyják a tojástermelést. Ha nem, akkor tavaszig zsemlékbe teszem. Gyönyörű tojásfehérjéket verek kemény habbá, minden gond nélkül. Ezekkel az savanyú tojásokkal csak nagyon óvatosan kell elválasztani a tojásfehérjét a sárgájától felverés előtt. A tojásfehérje nem válik el olyan pontosan állagában a sárgájától, olyan hígabb, és szeret összekeveredni a sárgájával.

7 jó ok, amiért érdemes tojást enni!
A tojást szuperélelmiszernek tartják. A legkiegyensúlyozottabb tápanyagtartalommal rendelkezik, szinte az összes fontos vitamint tartalmazza, és könnyen emészthető. Ezenkívül nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, így alkalmas mindazok számára, akik fogyni szeretnének, vagy izomtömeget szeretnének növelni.

1. Nagy mennyiségű minőségi fehérjét tartalmaznak
Fogyókúrázol? Akkor mindenképpen iktasd be az étrendedbe a tojást. A tojás olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek biológiailag értékesebbek, mint a húsból vagy tejből származó fehérjék. Fő forrásuk a tojásfehérje. Ez a tojás szárazanyagának legnagyobb alkotóeleme, és a fehérjék 10-12%-át tartalmazza. A sárgájában a fehérjék aránya körülbelül 16%. A tojásfehérjék különösen értékesek az esszenciális aminosavak magas aránya miatt, amelyekre az embernek szüksége van, mivel a szervezet nem tudja előállítani őket. Emellett nagyon könnyen emészthetők (98-100%).

2. Tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal
A tojás minden vitamint tartalmaz, kivéve a C-vitamint. A sárgájában a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) dominálnak, míg a fehérjében a B-vitaminok találhatók. Az ásványi anyagokat főként a vas, a foszfor, a kálium és a cink magas tartalma képviseli, a szelén pedig fontos nyomelem.

3. A tojásfehérje zsírmentes
A tojás leggyakrabban vitatott összetevője a sárgájában található zsír. Ezek a tojássárgája szárazanyagának körülbelül 2/3-át teszik ki. Tápanyag-tartalmuk szempontjából a legfontosabbak a foszfolipidek, amelyek a tojászsírok körülbelül egyharmadát teszik ki. Ezek pozitív hatással vannak a sejtek szerkezetére és működésére. A fehérje ezzel szemben nem tartalmaz zsírt, és alacsony kalóriatartalmú is.

4. A tojás értékes zsírsavakat tartalmaz
A zsírok fontos alkotóelemei a zsírsavak. Egy átlagos tojás körülbelül 6 g zsírsavat tartalmaz. A tojásban található egyes zsírsavak antitrombotikus, antiateroszklerotikus és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és fokozott fogyasztásuk megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket (ateroszklerózis, trombózis), a reumatoid artritiszt, és egyéb pozitív hatásokkal is bír. Gyermekek, különösen a 3 év alatti gyermekek számára elengedhetetlenek az agy és a szem fejlődéséhez. Idősebb embereknél hozzájárulnak a hormonszintek egyensúlyban tartásához, amelyek az öregedés során változnak.

5. A tojás magas tápértékű
A tojás magas tápértéke miatt a legértékesebb élelmiszerek közé tartozik. Egy átlagos tojás energiaértéke 332–387 kJ. A fő energiaforrás a sárgája.

Az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal szerint a legtöbb embernek (kivéve a hiperkoleszterinémiában szenvedőket) nem szükséges korlátoznia a tojásfogyasztását.

„Egészséges egyének számára napi 1-2 tojás fogyasztása nem jelent kockázatot, amennyiben étrendjük nem tartalmaz túlzott mennyiségű más koleszterin- és telített zsírsavforrást. A 6-12 hónapos gyermekek táplálkozásában heti 4 sárgája fogyasztása ajánlott, mivel a sárgája értékes, magas biológiai hasznosulású vasforrás. Kisgyermekeknek azonban nem szabad fehérjét adni az allergia kialakulásának kockázata miatt” – teszi hozzá Kamila Míková.

6. Nem kell aggódnunk a koleszterin miatt.
A koleszterin a tojással is összefüggésbe hozható. Az ezzel kapcsolatos aggodalmak a legtöbb fejlett országban, köztük Csehországban is, a tojásfogyasztás csökkenésének egyik okai. A koleszterin azonban elengedhetetlen az emberi szervezet normális működéséhez. A szervezetben lévő koleszterinszint erősen függ mindannyiunk egyéni anyagcseréjétől. Az étrend viszonylag kis mértékben, legfeljebb 30%-ban befolyásolhatja.

A magas szérumkoleszterinszint a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői közé tartozik. Kialakulását a megnövekedett teljes energiabevitel okozza az étrendben, különösen a magasabb telített zsírsavtartalmú zsírok bevitele. A koleszterinszint akkor is emelkedhet, ha magas energiatartalmú, koleszterint nem tartalmazó étrendet fogyasztunk. Számos tanulmány azonban kimutatta, hogy napi 2 tojás hosszú távú (6 hónapos) fogyasztása a koleszterinszint enyhe csökkenéséhez vezetett.

„A mai tojások koleszterint is tartalmaznak kevesebbet. Ezt a tyúkok tenyésztésének és a takarmánykeverékek módosításának köszönhetően érték el” – mutat rá Kamila Míková.

7. A szalmonella nem jelent problémát a dobozos tojásoknál
A szalmonella mikroorganizmus, amely veszélyes betegségeket okoz. A tojásokat leggyakrabban e betegségek forrásaként említik. A szalmonellafertőzés vagy beteg tojótyúktól, vagy a tenyésztési környezetből származik. A tojáshéj a leginkább szennyezett, különösen, ha ürülékkel vagy alommal szennyeződik. A szalmonellát csak megfelelő hőkezelés pusztítja el.

A héjas tojások néha sérültek vagy szennyezettek, és a mikroorganizmusok a héjból nemcsak a tojásra, hanem a környezetébe is átkerülhetnek - a kezedre, a konyhai felületekre, az edényekre, más élelmiszerekre stb. Ha félsz a veszélyes mikrobáktól, nyúlj a dobozos tojásokhoz. A héjat, amely szalmonellát hordozhat, eltávolítják róluk, és pasztőrözik is őket, hogy elpusztítsák a mikroorganizmusokat.

Kiegészítő paraméterek

Kategória: Főzési és sütési összetevők
Súly: 0.237 kg
EAN vonalkód: 8595020800300

Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!

Ezt a mezőt ne töltse ki:

Biztonsági ellenőrzés